Olleta Alicantina

Olleta Alicantina

Hey everyone, it is Brad, welcome to our recipe site. Today, I'm gonna show you how to prepare a distinctive dish, Olleta Alicantina. One of my favorites. For mine, I'm gonna make it a little bit tasty. This is gonna smell and look delicious.

Olleta Alicantina is one of the most popular of recent trending foods on earth. It is enjoyed by millions daily. It's easy, it is fast, it tastes yummy. Olleta Alicantina is something that I have loved my entire life. They're nice and they look fantastic.

Many things affect the quality of taste from Olleta Alicantina, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Olleta Alicantina delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make Olleta Alicantina is 4-5 personas. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

Just in addition, the time it takes to cook Olleta Alicantina estimated approx 2 h 15 m aprox..

To get started with this recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have Olleta Alicantina using 19 ingredients and 11 steps. Here is how you can achieve that.

Video receta en youtube: https://www.youtube.com/watch?v=wA87a7lgCTk

Guiso de invierno típico de la provincia de Alicante.

La receta de la Olleta alicantina es muy versátil y se hace de muchas formas, como se suele decir cada “maestrillo tiene su librillo”.
Nosotros la hemos cocinado con legumbres y verduras, pero se cocina también con carne, famosa en El Quijote como “olla podrida”, que es la combinación de legumbres con la pata de cerdo, la careta, el tocino y un buen chorizo o morcilla de carne, resultando un plato muy contundente. También se le puede poner un trozo de costilla de cerdo, consiguiéndose otro sabor. Podemos variar las espinacas por bajocas o cardos, según el gusto de cada comensal.

Ingredients and spices that need to be Make ready to make Olleta Alicantina:

  1. 70 g. alubias blancas
  2. 70 g. alubias pintas
  3. 50 g. lentejas
  4. 100 g. garbanzos
  5. 100 g. arroz
  6. 1 cebolla pequeña
  7. 1 chirivía
  8. 1 manojo espinacas (350 g. aprox.)
  9. 2 patatas medianas
  10. 150 g. calabaza
  11. 1 tomate rallado
  12. 8 almendras crudas
  13. 2 rodajas pan
  14. 1 hojas laurel
  15. 1 cucharada sopera rasa de ñora molida
  16. 1 tacita café de aceite de oliva virgen extra
  17. Colorante alimentario
  18. Sal
  19. 1,3 litros agua

Instructions to make to make Olleta Alicantina

  1. Ponemos las alubias blancas y pintas, los garbanzos y las lentejas a remojo, la noche anterior a la preparación, con un puñado de sal.
  2. Picamos la cebolla, rallamos el tomate y preparamos el pan, el aceite y las almendras.
  3. En primer lugar para hacer el sofrito ponemos la olla al fuego, añadimos el aceite y sofreímos las rebanadas de pan y las almendras que reservaremos para picar en el mortero y hacer un majado.
  4. Una vez retirado el pan y las almendras sofreímos la cebolla, el tomate y el laurel, añadiendo un poco de sal. Pochada la cebolla incorporamos la cucharada de ñora molida, removemos hasta que se mezcle bien con el sofrito (no demasiado tiempo, sino puede amargar) y agregamos el agua.
  5. Es el momento de agregar al guiso las legumbres que pusimos la noche anterior a remojo, la calabaza y la chirivía. Cuando empiece a hervir, bajamos el fuego y esperamos una hora.
  6. Mientras tanto vamos a hacer el majado picando las almendras y el pan tostado en un mortero, que incorporaremos al guiso cuando lleve una hora cociendo a fuego lento. Tapamos y esperamos media hora.
  7. Pelamos las patatas, limpiamos las espinacas y troceamos.
  8. Tras la media hora, ponemos al guiso un poco de colorante alimentario, añadimos las patatas y las espinacas junto con el arroz y rectificamos de sal. Tapamos y dejamos cocer durante 30-40 minutos más.
  9. Transcurrido ese tiempo, la Olleta alicantina estará lista.
  10. Nota: (Los tiempos de cocción de las legumbres pueden variar dependiendo de la frescura de las mismas. En todo caso para asegurarse, podemos probarlas antes de finalizar la cocción).
  11. Dejamos reposar durante 5 - 10 minutos y emplatamos. ¡Qué aproveche!.

As your experience as well as confidence grows, you will find that you have extra natural control over your diet plan and also adjust your diet to your individual tastes gradually. Whether you wish to offer a recipe that utilizes less or even more ingredients or is a little bit more or less spicy, you can make straightforward changes to achieve this goal. In other words, begin making your recipes in a timely manner. When it comes to basic food preparation skills for beginners you do not need to learn them however only if you grasp some basic food preparation techniques.

This isn't a total guide to fast as well as easy lunch recipes yet its excellent food for thought. Ideally this will certainly get your creative juices moving so you can prepare tasty dishes for your household without doing too many square meals on your journey.

So that's going to wrap it up for this special food Recipe of Favorite Olleta Alicantina. Thank you very much for your time. I'm confident that you can make this at home. There's gonna be interesting food in home recipes coming up. Remember to save this page in your browser, and share it to your family, friends and colleague. Thank you for reading. Go on get cooking!

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